یکشنبه ۲۷ آبان ۰۳ ۱۶:۰۱ ۱ بازديد
ترکیبات آلی فرارو گریز
ترکیبات آلی گریزو فرار تیم بزرگ ای از ترکیبات بیسون صنعت آلی میباشند که به انگیزه فشار بخار بالای خویش، تبخیر گردیده و به راحتی در جو آزاد می گردند.
ترکیبات آلی گریز
مختصات
ترکیبات آلی فرار و گریز دسته کبیر ای از ترکیبات آلی میباشند که به انگیزه فشار بخار بالای خویش، تبخیر گردیده و به راحتی در جو آزاد میگردند. ترکیبات آلی گریزو فرار یا این که VOCs دارنده نقطه جوش کمتر یا این که موازی با 250 جایگاه سانتیگراد اسکرابر صنعتی و فشار بخار بالا و بیش از۵/۰کیلو پاسکال در 25 جایگاه سانتیگراد میباشند. ارتفاع عمراین ترکیبات در جو از یکسری دقیقه تا تعدادی ماه ارتفاع میکشد، که به آنان اذن میدهد تا فاصله متعددی از منبع نشر را طی نمایند و به تن وارد شوند.
منابع، واحد سنجش غلظت و توزیع
VOCs گریز منابع مختلفی دارا هستند که در کل می قدرت آنها را به منابع طبیعی و منابع انسانی تقسیم کرد:
منابع طبیعی: انتشاراز پوشش های گیاهی و حریق سوزی بیشه ها و....
منابع انسانی: تولیدها مستعمل در منازل نظیر رنگ ها، الکل، لاک[1]، چسب ها، ماده شوینده، مواد ضدعفونی کننده و سوخت های فسیلی[2] (سوخت های فسیلی از ترکیبات آلی ساخته شده اند وهنگامی که در منازل و اماکن متعدد ذخیره میشوند، میتوانند هیدروکربن های فرارو گریز منتشرکنند).
ترکیبات آلی فراروگریز به جهت حضور در اتمسفر و تأثیر چشمگیر آنان بر دور و اطراف و سالم بشر، تحت عنوان پارامترهای مهمی برای محاسبه چگونگی هوا در دور و بر های درون ساختمان و هوای آزاد در حیث گرفته میشوند
VOCs در فضا های باطن ساختمان و هوای آزاد از منابع مختلفی منتشرمی شوند که عبارتند از:
منابع نشر VOCs در هوای درون ساختمان: آلاینده هایی که از فضا خارج وارد منزل میشوند، تولیدات احتراق (ناشی از سوزاندن سوخت های جامد برای پخت و پز، گرمایش و نور و روشنایی)، گازهای آزاد گردیده از مواد داخلی (نشر از کف و دیوارها، رنگ های تصنعی، چسب ها، لاک ها و موم) ، دود سیگار، لباسهایی که به تازگیً کم آب گردیده و خوشبو کننده ها.
منابع تکثیر VOCs در هوای آزاد: ۱- منابع طبیعی (پوشش گیاهی و حریق سوزی بیشه) ۲- منابع انسانی (ترافیک، شغل های صنعتی، احتراق زغال سنگ وفرایندهای تبخیر مربوط به صنعت و حمل و نقل یا این که به کار گیری از رنگ و حلال).
معمولا معدل غلظت VOCs در اطراف های با شغل صنعتی، تجاری و مسیرهای پرترافیک نسبت به بقیه دور و بر ها بیشتر است. همینطور غلظت این ترکیبات در ساعتها نقط ی اوج ترافیک ارتقاء مییابد. بطور کلی غلطت VOCs در بخش ها در حدود پایانه های سوخت رسانی بیشتر از سایر بخشها است.
سازمان مدد فضا زیست در سال 2014 گزارش کرد بیشترین واحد سنجش نشر VOCs در جو، مرتبط با شغل های ساخت و ساز نفت و گاز بوده میباشد (مجموعاَ بیشتراز 3 میلیون بدن در آن سال). بعد از آن معیار نشر در تاثیر ذخیره سازی، حمل و نقل مواد شیمیایی بود.
مواجهه همگانی و شغلی، اثرات بهداشتی و اطراف زیستی
VOCs در تشکیل ازن تروپوسفری، مه دود فتوشیمیایی، تاثیر گلخانه ای و اثر ها سمی در دور و بر زیست تاثیردارند. مواجه کوتاه زمان با غلظت های خاص برخی از VOCs جان دار در هوا نمی تواند اثرات چندان مضری بر روی تن درستی داشته باشد ولی مواجهه وقتگیر مقطع با این ترکیبات اثرات نا مطلوب بر روی تن درستی بشر به یاور دارااست. اثرات سوء کوتاه دوران و زمان بر بازه VOCs بر تن درستی بشر عبارتند از: تحریک حسی، حساسیت، سندروم ساختمان مریض ([3]SBS)، کاهش سعی ریه، آسم و حتی سرطان خون به ویژه در مجموعه های حساس مانند خردسال ها که در مقایسه با بزرگسالان، در قبال اثرات سوء آلودگی های محیطی زخم پذیرتر میباشند و همینطور نسبت به بزرگسالان از لحاظ ایمنی، فیزیولوژیکی و عصبی کمتر پیشرفته اند.
مواجهه با VOCs از روش استنشاق، بلع، تماس با دیده و جذب در پوست شکل میگیرد که مسیر استنشاق مهم ترین مسیر مواجهه با این ترکیبات میباشد.
عاقبت VOCs در هوا
بنزن و تولوئن ، اتیل بنزن وزایلن ها [4] از تیم VOCsهستند. این آلاینده ها از دید ساختاری از بی آلایش ترین هیدروکربن های معطر میباشند که میتوانند تأثیر قابل توجهی بر موقعیت دور و بر داشته باشند، چون آن ها در فرآیندهایی مانند تشکیل مه دود فتوشیمیایی (ازن + اکسیدان ها)، در تولید آلاینده های ثانویه و تشدید تاثیر گلخانه ای، نقشی مهم داراهستند. معمول ترین دسته ترکیبات آلی فراروگریز BTEX ها میباشند اگرچه ترکیبات BTEX ساختار شیمیایی مشابهی داراهستند، البته در مختصات فیزیکوشیمیایی ترکیبات گوناگون تفاوت وجود دارااست. آنان در وضعیت جویبار به صورت معین غیرفعال میباشند. خلال این، بنزن در مقایسه با تولوئن و ایزومرهای زایلن بسیار استوار میباشد و از نصفه قدمت نسبتاً وقتگیر برخورداراست.
شیمی ترکیبات BTEX در تروپوسفر
VOCs سهم متعددی در شیمی اتمسفر دارا هستند. به جهت ساختار آن ها، VOCs مونو آروماتیک آلکیلاته مانند تولوئن و زایلن ها دارنده پتانسیل فتوشیمیایی بالایی میباشند، بدین ترتیب در برخورد های فتوشیمیایی مو جود در جو، برای مثال تشکیل ازن تروپوسفری نقش داراهستند. دلایل متعددی برای فهم مداقه سازوکار عکس العمل ترکیبات آلی در تروپوسفر وجود داراست.VOCs در تروپوسفر ذیل تأثیر اکثری از فرآیندهای فیزیکی و شیمیایی قرار داراهستند که سبب به تبدیل یا این که حذف آنها از جو میگردد. فرآیندهای شیمیایی که سبب تخریب VOCs میشوند عبارتند از: فتولیز (ارتفاع موج بیشتر از ۲۹۰ نانومتر)، عکس العمل با رادیکال های هیدروکسیل و نیتروژن، برخورد با ازن و عکس العمل با یون های کلر (که معمولاً در بخشها ساحلی چهره میدهد).
BTEX
شایع ترین دسته ترکیبات آلی فراروگریز BTEX ها میباشند که دربرگیرنده بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن است که به BTEX دارای اسم و رسم می باشند و در فاز گازی در اتمسفر وجود دارا هستند .
همان طور که تا قبل از اینً اشاره شوید، این ترکیبات ممکن میباشد در تشکیل ازن در سطح زمین و مه دود فتوشیمیایی نقش داشته باشند، که میتواند سبب زخم به گیاهان و مواد شود. ترکیبات BTEX همینطور، تأثیر مهمی بر تن درستی بشر دارا هستند و ممکن میباشد باعث ساخت و ساز سرطان، اختلالات عصبی و علائمی مانند ضعف، حیف کردن اشتها، خستگی، سرگیجه، شرایط تهوع، آسم مزمن، تحریک دیده، پوست، غشاهای مخاطی و دستگاه تنفس گردند.
این ترکیبات، از هر دو منبع تصنعی و طبیعی در هنگام تشکیل داد یا این که به کار گیری از این مواد یا این که تولیدات دربردارنده آنها، در اتمسفر منتشر میگردند. BTEX جان دار در اتمسفر شهری ناشی از اگزوز وسایل نقلیه موتوری و تنی چند از کار های صنعتی مانند مراحل پتروشیمی، ذخیره سازی، توزیع، رنگ، حلال و فرآیندهای احتراق میباشد. در بخش ها شهری، ترکیبات BTEX تا 60 درصد از VOCs سوای متان را مشتمل بر میشوند. بین این ترکیبات، بنزن یک نماینده اصلی از هیدروکربن های معطر میباشد و یک آلاینده با حق تقدم بالا، برای تحلیل هوای شهری است.
ترکیبات BTEX در غلظت های بالا به جهت دارا بودن فشار بخار بالا، در اکثری از دور و بر های داخلی همگانی و مسکونی وجود داراهستند. BTEX جانور در هوای باطن ساختمان، از مصرف دخانیات، سوخت خانگی، مصالح ساختمانی، اجاق، مبلمان، تولیدات نظافت خانه و همینطور رنگ ها، لاک ها، حلال ها و چسب های مصرف شده در فضای داخلی ساختمان منتشر میشود.
امروزه از گاز طبیعی به صورت کلان ای تحت عنوان سوخت مطلوب در وسایل نقلیه، پخت و پز و گرمایش در جمهوری اسلامی ایران به کار گیری میشود. گزارش گردیدهاست که غلظت BTEX درگاز طبیعی اندک میباشد و مقادیر قابل توجهی از BTEX ممکن میباشد از روش نشت و در حین مراحل احتراق گاز به هوای دور و اطراف منتشر گردد. غلظت تک تک BTEXدر هوای درون ساختمان، صرفا از تکثیر در فضای داخلی نتایج نمیشود، بلکه پایین اثر فضای خارج نیز میباشد (با اعتنا به فرایندهای تبادل هوا در میان گوشه و کنار درون وخارج).BTEX در اتمسفر، عمدتاً بوسیله فتولیز و یا این که برخورد های شیمیایی با اشکال واکنشی مانند رادیکال OH (عکس العمل روز) و رادیکال های نیترات (عکس العمل شب) تخریب میگردد. اندازه گیری غلظت BTEX در هوا به دلایل متعددی ضروری میباشد که عبارتند از: انتخاب اثرات بهداشتی، منابع آلودگی، تغییرات مکانی و فصلی ومطابقت با استاندارد های جان دار.
- ۰ ۰
- ۰ نظر